30 november 2021

Akoestisch paneel voor aan de wand

2 min read

Akoestische elementen worden over het algemeen gebruikt om geluid of echo te reflecteren. Het te reflecteren ofwel de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Akoestische elementen kunnen ook gebruikt worden als geluidsabsorptie. Door het plaatsen van dergelijke elementen in een kamer wordt de echo en de vervorming van het geluid dat wordt geproduceerd tot een minimum beperkt. Voor de beste geluidsisolatie heb je akoestische elementen zowel nodig aan het plafond als tegen de muur. Een akoestisch paneel is langer dan een akoestische tegel. Omdat het paneel langer is lijkt het resultaat meer op een zuil waardoor er in een ruimte rust ontstaat. Daarom worden akoestische panelen vaak gebruikt in bijvoorbeeld een kantoor, thuisbioscoop of huiskamer.Een akoestisch paneel of meerdere panelen kunnen ook op een plafond bevestigd worden. Ook dit geeft een rustiger effect dan allemaal losse akoestische tegels.

Akoestisch paneel in verschillende soorten

Er zijn momenteel vier verschillende akoestische panelen te koop. Ten eerste de paneel broadband. Deze soort akoestische panelen demen frequenties in een brede band. De paneel convex is een halfrond model, verder is deze hetzelfde als de convex tegel maar alleen dan langer. Je kunt ook paneel mushrooms kopen. Deze lijken zoals de naam al zegt vanaf de zijkant op een paddenstoel. Ook hierbij geldt dat deze hetzelfde is als de gelijknamige tegel alleen wat langer qua formaat. Als laatste bestaat de paneel slope. Dit akoestisch paneel loopt af in een dikte van 8,5 tot 1,5 centimeter en is ook verkrijgbaar als tegel van 30×30 centimeter. Alle vier de bovengenoemde akoestische panelen kunnen zowel aan de wand als het plafond gemonteerd worden door middel van lijmkit.

Waar worden akoestische panelen van gemaakt?

Met behulp van een speciaal daarvoor bedoelde machine wordt het akoestisch paneel gemaakt. Niet verwonderlijk wordt hiervoor het beste akoestische schuim gebruikt. Helaas is dit schuim alleen verkrijgbaar in de kleuren donkergrijs en antraciet. Het is niet mogelijk en zeker niet aan te raden om het akoestische schuim in een andere kleur te spuiten. Omdat het schuim open is zal het resultaat er absoluut niet mooi zijn. Het schuim is overigens wel behandeld met een brandvertragende substantie.

Waarop letten bij het kopen van akoestische panelen?

Je kunt nog zo’n goede geluidsapparatuur hebben, wanneer de akoestiek in een ruimte niet goed is zal ook het geluid te wensen overlaten. Het plaatsen van akoestische elementen kan de oplossing zijn! Een akoestisch paneel heeft een standaard maat van 90×30 centimeter. Wel is het schuim in verschillende diktes en vormen te verkrijgen. Wanneer je op zoek bent naar akoestische panelen is het meten van de oppervlakte waar je deze wilt gaan monteren dus aan te raden. Is de ruimte te klein voor deze panelen? Kies dan voor akoestische tegels.

Mocht je akoestische panelen liever op maat willen laten maken, dan is dit ook mogelijk! Voor speciale maten kun je contact opnemen met BigBlock. Ook wanneer je nog graag advies op maat wil hebben voordat je overgaat tot het aankopen van een akoestisch paneel ben je welkom om contact op te nemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *