30 november 2021

E-commerce, wat is dat?

2 min read

E-commerce betekent letterlijk vertaald elektronische handel. Dit is een Engelstalige term waarbij de E staat voor elektronisch. Dit is een breed begrip. Tegenwoordig zijn vrijwel alle bedrijven bezig met elektronische handel.

E-commerce tegenwoordig

Commerce of handel is de verkoop van producten of diensten. Het is in feiten een ruil van het ene goed tot het andere goed.  Deze handel kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Business to consumer ( B2C)

Als er sprak is van B2C handel vind er een overeenkomst plaats tussen twee partijen : een verkoper en een particulier ( consument).  Er vind een uitwisseling plaats van een product of dienst van bedrijf naar consument.

Consumer  tot consumer ( C2C)

Als er sprake is van C2C handel vind er een overeenkomst plaats tussen twee partijen: twee consumenten. Deze handel vind plaats op verschillende online platvormen : Markplaats, Ebay of Vinted.  Bij deze vorm van handel kopen en verkopen particulieren van elkaar, zonder dat een bedrijf hier direct bij betrokken is.

Er zijn grote verschillen tussen B2B-ecommerce en B2C- e-commerce.

Voor B2C- e-commerce gelden andere wetten en regels. Als consument heb je vaak veel rechten en bepaalde zekerheden: je hebt vaak 14 dagen bedenktijd en daarmee een geld terug garantie. Bij B2B-ecommerce ligt dit vaak anders.

Handel kan je onder verdelen op basis van de verkoper en koper. Ook kan handel onderverdeelt worden op basis van wat er wordt verkocht.

Er zijn steeds meer bedrijven die zich specialiseren in e-commerce. Bij een online webshop komt veel techniek en kennis kijken. Zo heb je veel verschillende product configators en moet de website op verschillende media goed werken. Orange juice en veel andere online marketing bedrijven proberen zich te specialiseren in deze markt. Echter begint de concurrentie steeds hoger te worden. Er is steeds meer vraag naar e-commerce.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *