27 januari 2022

Raspberry Pi 4B nu verkrijgbaar!

3 min read
Raspberry Pi 4B

De nieuwe Raspberry Pi 4B komt met veel verbeteringen. Dankzij de krachtige ARM v8 processor is het board extreem responsief. Hierdoor is het erg geschikt voor ontwikkelaars, hobbyisten en docenten. Net als altijd kan de Raspberry Pi met een groot aantal besturingssystemen werken. Alle componenten zitten op één printplaatje bevestigd. De Raspberry Pi 4 is dus een singleboard-computer.

Aansluitingen

Het board komt met 2 USB2.0 aansluitingen en 2 USB3.0 aansluitingen. Deze zijn ideaal om bijvoorbeeld een toetsenbord en muis op aan te sluiten. Het board heeft een ingebouwde 40-pins connector waardoor je gemakkelijk externe componenten kunt aansluiten. Het is nu ook mogelijk om twee monitoren tegelijk aan te sluiten. Dit kan dankzij de twee micro-HDMI poorten aan de zijkant van de raspi. Wil je graag een camera of display aansluiten? Boven op het board zitten twee flatcable aansluitingen. Één voor de camera en één voor een display. De Raspberry Pi 4B beschikt ook over een 3,5mm headphone jack en een ethernet poort.

Accessoires

Er zijn ontzettend veel accessoires compatibel met Raspberry Pi 4B. De meest populaire hiervan is de Argon Neo behuizing. De behuizing is prachtig ontworpen, maar vooral ook functioneel. De behuizing biedt passieve koeling voor jouw Raspberry Pi. Naast de vele beschikbare behuizingen zijn er ook camera’s speciaal ontwikkeld voor Raspberry Pi boards. De hiervoor genoemde accessoires zijn handig, maar niet noodzakelijk. Er zijn ook een aantal accessoires die je moet hebben omdat je Pi anders niet werkt. Je hebt hoe dan ook een voeding nodig. Het makkelijkste is een USB-C voeding (3A). Het is echter ook mogelijk om de Pi te voeden via de GPIO pins. Hier heb je wel een PoE (power over ethernet) HAT voor nodig. In de meeste gevallen maak je ook gebruik van een micro-HDMI kabel of een micro-HDMI naar HDMI-adapter. Het is echter ook mogelijk om de Raspberry Pi op afstand te benaderen. Je hebt in dat geval dus geen kabel nodig.

Raspberry Pi 4B

Micro SD

Het kiezen van de juiste Micro SD kaart is erg belangrijk. De Micro SD kaart gebruik je voor het besturingssysteem van de Raspberry Pi. Zonder een SD kaart met een besturingssysteem zal de Raspberry Pi niet werken. Er zijn ontzettend veel besturingssystemen verkrijgbaar voor de Raspberry Pi 4B. Kijk goed naar de eisen van het besturingssysteem als je een Micro SD kaart uitkiest. Voor de een heb je veel geheugen nodig, voor de ander minder. Soms speelt de snelheid en klasse van een Micro SD kaart een rol. In principe kun je altijd beter voor een merk kaartje zoals Sandisk kiezen dan voor een  merkloze.

https://www.tomshardware.com/best-picks/best-raspberry-pi-accessories

Voor beginners

Ben je nog een beginner? Dan kun je overwegen om een ​​basismodel zoals de Raspberry Pi 4B 2GB RAM te kopen. Deze heeft minder werkgeheugen, maar is zeker leuk voor veel verschillende projecten. Wil je echt zeker weten dat je goed van start gaat? Dan kun je er voor kiezen om een Raspberry Pi starter kit te nemen. Er zijn online ontzettend veel gratis voorbeelden en gebruiksaanwijzingen te vinden. Twijfel dus niet en bestel jouw Raspberry Pi vandaag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *