30 november 2021

Wat is een privacyverklaring?

3 min read

Vanaf 28 mei 2018 is het verplicht dat jouw privacy verklaring overeenstemming is met de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming oftewel de AVG. In een privacy verklaring geef je aan wat er met de gegevens gebeurt die door bezoekers van je website op je website worden achtergelaten. Deze privacy verklaring moet in makkelijk te begrijpen bewoordingen worden geschreven, zodat de klant weet waar hij aan toe is. Hierdoor kan iemand zelf beslissen of hij gebruik wil maken van je website of de diensten die je aanbiedt. Deze persoonlijke gegevens kunnen bijvoorbeeld worden verkregen doordat iemand het contactformulier op je website invult. Een privacy verklaring kan voor iedere website of bedrijf een andere inhoud hebben, aangezien dit van veel verschillende factoren afhankelijk is. Indien je geen gebruikt maakt van een contactformulier of een nieuwsbrief, dan heb je andere informatie in je privacy verklaring staan dan wanneer je hier wel gebruik van maakt.

Wie moet een privacy verklaring opstellen?

In principe moet ieder bedrijf dat persoonsgegevens van klanten of gebruikers gebruikt een privacy verklaring opstellen. Het is uiteraard mogelijk om dat zelf te doen. Er worden door de wet immers niet heel veel eisen aan zo’n verklaring gesteld, maar volgens de werkgroep van Europese toezichthouders op de privacy moet een dergelijke privacy verklaring wel een vast aantal onderdelen bevatten. Dit zijn geen wettelijke vereisten maar wel degelijk punten om rekening mee te houden. Derhalve is het aan te raden om zo’n verklaring door een jurist met verstand van zaken op te laten stellen. Dit voorkomt dat je belangrijke onderdelen vergeet en daar in de toekomst de consequenties van moet ondervinden. Daarnaast is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op een juridische site, waarbij je gebruik kan maken van een aantal standaard overeenkomsten en juridisch advies. Meestal is het eerste half uur advies gratis en krijg je een korting op de reguliere uurtarieven. 

Waar moet je op letten bij het opstellen van een privacy verklaring?

Bij het opstellen van een zo’n verklaring moet je er rekening mee houden dat het in eerste instantie van belang is om te laten weten welke gegevens van de klant verzameld worden, hoe hier mee omgegaan wordt en wie deze gegevens beheert. Voor klanten is het van groot belang dat persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen terecht komen en voor verkeerde doeleinden worden gebruikt. Bovendien moet je aangeven dat de klant te allen tijde het recht heeft om de gegevens te wijzigen of om te vragen of je zijn of haar gegevens weer uit je bestand wil verwijderen. Ook is het belangrijk om te weten dat de wet een privacy overeenkomst als een eenzijdige overeenkomst beschouwt. Dit betekent dat de ondernemer bepaalde beloftes naar zijn klanten maakt met betrekking tot het omgaan met persoonsgegevens, maar dat de klant daar niets tegenover hoeft te stellen. De klant mag altijd eisen dat de ondernemer de afspraken uit de privacy verklaring nakomt.

Kom je er toch niet helemaal? Neem dan contact op met de specialisten van Rocket Lawyer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *