30 november 2021

Wat is een VPN verbinding?

3 min read
VPN blog

Het garanderen van online privacy voor bedrijven en particulieren is vandaag de dag harder nodig dan ooit. Internetcriminelen worden namelijk steeds creatiever. Cybercrime, misdaad die via het internet wordt gepleegd, volgt technologische ontwikkelingen en vernieuwingen op de voet en neemt steeds nieuwere, innovatieve vormen aan. Gelukkig is er tegenwoordig uitstekende software om uw online privacy te garanderen en waarborgen. VPN, de afkorting staat voor Virtual Private Network, is zulke software. In de kern zorgen VPN-systemen ervoor dat uw dataverkeer, internetgedrag en computerlocatie geanonimiseerd worden, zodat hackers geen kan maken om in te breken op uw systeem. Dit doet VPN door alle gegevens die via het internet verstuurd worden te versleutelen en beveiligen.

De werking van VPN-systemen

In principe hanteren VPN een of meer methodes om uw internetverkeer te beschermen. De belangrijkste beveiliging die een VPN biedt, is de versleuteling van alle data die door gebruikers op internet worden verstuurd. Al uw internetverkeer wordt naar een aparte VPN-server geleid, waarna het gecodeerd wordt. Daarna wordt er pas een verbinding gemaakt met de website die bezocht wordt. Het grote voordeel hiervan is dat niemand anders kan zien welke data jij verstuurt en wat u op het wereldwijde web doet. Ook uw internet service provider (ISP) is voor anderen niet zichtbaar bij het gebruik van een VPN-beveiliging. Met name voor bedrijven biedt het coderen van internetdata een uitstekende online beveiliging. Een ander mooi pluspunt van het coderen van de gegevens is dat uw systeem er niet door vertraagd wordt. En: zelfs wanneer een cybercrimineel erin zou slagen om uw gegevens op te vissen, wat überhaupt niet kan, dan nog kan er niets vervelends gebeuren: de internetgegevens zijn altijd gecodeerd en kunnen niet door anderen ontcijferd worden.

In de tweede plaats verbergt een VPN het unieke IP-adres van elk device dat het op internet op gaat. Veel websites en applicaties vissen de IP-adressen van gebruikers op, bijvoorbeeld om u te lokaliseren, data te verzamelen voor bedrijfsmatige activiteiten of eventueel ongewenste reclame (spam) te sturen. Met een VPN is dit niet meer mogelijk: alleen het IP-adres van de server van het Virtual Private Network is zichtbaar.

Ten slotte zijn er VPN’s, maar niet alle, die ervoor zorgen dat u extra bescherming heeft tegen malware, virussen, trackers, vervelende pop-ups en allerlei schadelijke websites. Maar deze service is niet standaard inbegrepen in elk soort Virtual Private Network. Zorg er daarom altijd voor dat u ook een goede virusscanner geïnstalleerd hebt en dat u het updaten daarvan bijhoudt.

De voordelen en het belang van een betrouwbare VPN

Een waterdichte veiligheid is het belangrijkste voordeel van de beveiliging die VPN biedt. U heeft de garantie dat onverlaten niet bij uw gegevens kunnen komen, die kunnen misbruiken of uw data kunnen stelen.

Verder is met het gebruik van een VPN een perfecte online privacy gegarandeerd. Bedrijfsgeheimen en persoonlijke gegevens kunnen niet uitlekken naar derden. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel als u aan het surfen bent.

Bewaak uw online privacy d.m.v. een VPN!

Kies als ondernemer, of u nu meerdere mensen in dienst heeft of een eenmanszaak runt, voor een strakke en betrouwbare beveiliging via VPN. Zo bewaakt u uw online privacy perfect en hoeft u zich nooit zorgen te maken over cybercrime. Er is wat VPN-aanbieders betreft keuze in overvloed, dus u vindt altijd wel een VPN service die perfect bij u past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *