30 november 2021

Wat is zoekmachine optimalisatie

2 min read
zoekmachine optimalisatie

Dit artikel gaat over zoekmachine optimalisatie. Wat is dat en waarom is die belangrijk? Je hebt een website, maar het aantal bezoekers valt tegen? We geven je hier enige tips. Omdat de Google zoekmachine duidelijk de meest gebruikte is, zullen we ons daarop concentreren.

zoekmachine optimalisatie

Indexering

Jouw website kan alleen in zoekresultaten voorkomen, als die is geïndexeerd. Daarvoor moet de zoekmachine je website hebben bezocht. Het is een voorwaarde, opdat je website in zoekresultaten kan verschijnen.

Criteria

De Google zoekmachine gebruikt een aantal criteria om zoekresultaten in een bepaalde volgorde te tonen. Onder meer gaat het dan om:

  • Relevantie voor de zoekopdracht.
  • Kwaliteit van de website.
  • Aantal en kwaliteit van externe verwijzingen.

Aan de hand van genoemde criteria kan je trachten om hoger te komen in de zoekresultaten. Dat wordt zoekmachine optimalisatie genoemd. We zullen ze in het kort bespreken.

Relevantie voor de zoekopdracht

Een zoeker gebruikt woorden in een zoekopdracht, die volgens haar of hem weergeven waarnaar wordt gezocht. Bij de indexering zijn sleutelwoorden van je website vastgesteld en opgeslagen, die volgens de zoekmachine de inhoud van jouw website goed vertegenwoordigen. Je dient daarom voldoende na te denken over welke zoekopdrachten een zoeker zou kunnen gebruiken, die relevant zijn voor jouw website. De sleutelwoorden daarin dienen op de website te staan.

Kwaliteit van de website

Google geeft je website een kwalificatie, die mede bepaalt hoe hoog die in de zoekresultaten komt. Je website dient goed gestructureerd, informatief en toegankelijk te zijn en vlot te laden. Je kunt op je website bezoekers helpen om door je website heen te gaan en zo bij de gewenste informatie te komen.

Aantal en kwaliteit van externe verwijzingen

Als je website op een andere website wordt genoemd met een link naar die van jou, een backlink genoemd, dan kent Google daaraan een positieve waarde toe, mits de andere website een goede kwalificatie heeft. Backlinks spelen een rol bij hoe hoog je website in zoekresultaten kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *